Ποιους βοηθάει η Αγία Σκέπη; Ποια είναι τα κριτήρια για εισαγωγή στην κοινότητα;
Το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης απευθύνεται σε άτομα με μακροχρόνιο πρόβλημα κατάχρησης και εξάρτησης σε ουσίες, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, φύλο, κατάσταση εγκυμοσύνης ή ταυτότητα φύλου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει σωματική αποτοξίνωση και να έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής (στην οποία διεξάγεται το πρόγραμμα) ώστε η θεραπεία να είναι αποδοτική.
Προσφέρετε σωματική αποτοξίνωση; Πως γίνεται αυτό;
Όχι. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει σωματική αποτοξίνωση πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν δύο επιλογές:
Στη Άνωση, Λεμεσό, το μοναδικό κέντρο σωματικής αποτοξίνωσης του κράτους.
Στο σπίτι, όπου μειώνει σταδιακά την χρήση μέχρι την πλήρη αποχή, και με βοήθεια ψυχιάτρου ή χωρίς, αντιμετωπίζει τα στερητικά συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να στηρίζεται από το πρόγραμμα κινητοποίησης του συμβουλευτικού σταθμού της Αγίας Σκέπης, το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες.
Τι πρέπει να κάνω αν υποψιάζομαι ότι γνωστή/ός μου κάνει χρήση ουσιών;
Απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Σταθμό στη Λευκωσία στο 70087222. Θα ενημερωθείτε σχετικά με τη χρήση και τα συμπτώματα ουσιών, τον τρόπο προσέγγισης του ατόμου και πως μπορείτε να το βάλετε σε επικοινωνία με το Σταθμό.
Πόσο καιρό διαρκεί η διαμονή στο κλειστό μέρος του προγράμματος;
Εννέα με δώδεκα μήνες, αλλά εξαρτάται από τον κάθε άτομο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιστροφή λειτουργικών ατόμων στην κοινωνία, με τις λιγότερες πιθανότητες υποτροπής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κοινότητα, τα μέλη περνάνε από 3 στάδια (Γ, Β, και Α). Το κάθε στάδιο έχει συγκεκριμένους στόχους και η ανέλιξη μεταξύ σταδίων υπόκειται στην επίτευξη τους.
Τα μέλη της κοινότητας βγαίνουν ποτέ εκτός των εγκαταστάσεων;
Στην πρώτη φάση του προγράμματος (4 μήνες περίπου), τα μέλη της κοινότητας δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο - εκτός από εποπτευόμενες εκδρομές ή υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής στα πλαίσια του προγράμματος.
Κατά την δεύτερη φάση (στους 6 μήνες περίπου) αρχίζουν οι προγραμματισμένες έξοδοι με ιεραρχικά ανώτερο σύνοδο.
Στην τρίτη φάση τα μέλη έχουν εκτεταμένες επαφές με το έξω, αναλαμβάνουν υπεύθυνους ρόλος σε εξορμήσεις εκτός κοινότητας, διαχειρίζονται χρήματα, και διεκπεραιώνουν δουλειές όπως ψώνια για την κοινότητα.
Επιτρέπεται στα μέλη να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα ή κρατούνται αναγκαστικά;
Τα άτομα που έρχονται στην Αγία Σκέπη για βοήθεια είναι ελεύθερα να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου, επιβεβλημένη θεραπεία αυτού του τύπου δεν είναι αποτελεσματική.
Τα άτομα κατά την παραμονή τους στην Αγία Σκέπη έχουν επιθυμία για χρήση;
Αμέσως μετά την σωματική αποτοξίνωση ένα άτομο μπορεί να σκέφτεται τη χρήση μέχρι και 70 φορές την ημέρα. Γι’ αυτό τον λόγο, κατά την διάρκεια του προγράμματος τα μέλη της κοινότητας μένουν συνέχεια απασχολημένα. Με τον καιρό η επιθυμία μειώνεται.
Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα;
Τα μέλη έχουν 24ωρη επίβλεψη και ακολουθούν ένα δομημένο ημερήσιο πρόγραμμα. Μια τυπική εργάσιμη μέρα περιλαμβάνει:
-
Ομαδική θεραπεία
-
Εργασία (κουζίνα, αρτοποιείο, αγρόκτημα, συσκευαστήριο, καθαριότητες)
-
Αναψυχή (θέατρο, πλέξιμο, γυμναστήριο, φούτσαλ, μουσική)
-
Ξεκούραση
Υπάρχει χρήση βίας στην Αγία Σκέπη;
Όχι. Όλες οι μορφές βίας (σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική) απαγορεύονται ρητά και έχουν ως αποτέλεσμα τον άμεσο τερματισμό της συνεργασίας του θύτη με το πρόγραμμα.
Ποια είναι η σχέση τη Αγίας Σκέπης με την εκκλησία;
Η Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη» ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τότε Ηγούμενο της Μονής Μαχαιρά, και βρίσκεται σε έκταση γης την οποία παραχώρησε η Μονή. Μια φορά την εβδομάδα, όσοι επιθυμούν μπορούν να πάνε στην εκκλησία ή και να συνομιλήσουν με ιερέα που επισκέπτεται την κοινότητα. Το μενού (σχεδιασμένο από διατροφολόγο) ακολουθεί το ορθόδοξο πρόγραμμα νηστείας. Η συμμετοχή σε θρησκευτικές δραστηριότητες είναι προαιρετική.
Το προσωπικό αποτελείται από ιερείς; Τι προσόντα έχει το θεραπευτικό προσωπικό;
Για την λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος και για άλλες εργασίες στην κοινότητα εργοδοτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, όπως επίσης και απόφοιτοι του προγράμματος.
Πώς διαφέρει η Αγία Σκέπη από άλλα κέντρα θεραπείας;
Είναι το μόνο πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής που εφαρμόζει το διεθνές μοντέλο θεραπευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο, και το μόνο πρόγραμμα στην Κύπρο το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).
Γιατί τα προγράμματα ανδρών και γυναικών είναι ξεχωριστά;
Οι εμπειρίες των ανδρών και των γυναικών στη χρήση είναι εντελώς διαφορετικές, συνεπώς οι θεραπευτικές ανάγκες των δύο φύλων είναι και αυτές διαφορετικές. Χρειάζεται χρόνος μακριά από το άλλο φύλο ώστε να επουλωθούν πληγές. Εφόσον τα άτομα είναι έτοιμα να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, καλούνται να συνεργαστούν στο πλαίσιο της θεραπείας κατά την διάρκεια της επανένταξης.
Μπορούν τα παιδία ή οι γονείς μελών να επισκεφθούν ή να διανυκτερεύσουν στην κοινότητα;
Τα παιδία μελών μπορούν να επισκεφθούν τους γονείς τους στο πρόγραμμα - η διατήρηση της σχέσης μεταξύ τους είναι επιθυμητή. Οι μητέρες μικρών παιδιών οι οποίες βρίσκονται στο πρόγραμμα μπορούν να τα έχουν μαζί τους στην κοινότητα. Τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολείο ή σταθμό την ημέρα και διανυκτερεύουν σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια εντός της κοινότητας.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος τα μέλη της κοινότητας δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Τηλεφωνική επικοινωνία με πρώτου βαθμού συγγενείς, δεδομένου ότι δεν κάνουν χρήση, μπορεί να γίνει στους τρεις μήνες. Οικογενειακές συναντήσεις γίνονται γύρω στους 6 μήνες, στα πλαίσια της θεραπείας. Επισκέψεις δεν γίνονται και ούτε υπάρχουν εγκαταστάσεις για διανυκτερεύσεις στην κοινότητα.